Openluchttentoonstelling

Cruquius Eigen: identiteit ontrafeld

De openluchttentoonstelling “Cruquius Eigen: identiteit ontrafeld” legt de unieke geschiedenis van het Cruquiusgebied bloot. Diverse installaties in de openbare ruimte van het gebied presenteren deze geschiedenis. De tentoonstelling is samen met de bewoners van het Cruquiusgebied gemaakt en is gedurende de zomermaanden te zien.

Het gebied wordt gekarakteriseerd door het feit dat er altijd gewerkt is. Andere eilanden in het Oostelijk Havengebied transformeerden namelijk in de loop van de tijd van industriële gebieden naar woongebieden. Ondanks dat er ook in het Cruquiusgebied woningen werden gebouwd, werd en wordt er nog altijd gewerkt.

Typerend voor het gebied is dat het altijd in verandering is. Jarenlang werd er, in het destijds moerasachtig gebied, riet geoogst door rietkappers voor gebruik als dakbedekking. Toen er in de negentiende eeuw een veemarkt werd gebouwd, trok het gebied een ander soort arbeider aan. Weer later kwamen daar de havenarbeiders bij toen de functie van entrepothaven werd toegevoegd. Deze arbeiders werden vervolgens op de voet gevolgd door de arbeiders werkzaam in de opkomende industrie. De pakhuizen Maandag tot en met Zondag werden In de jaren 1980 verbouwd tot woningen. Het gebied kreeg nu zowel een woon- als werkfunctie. Dat het gebied dynamisch is valt zeker niet te ontkennen!

De plattegrond van de tentoonstelling kan ook worden opgehaald bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, gevestigd op het Cruquiuseiland.